Risicokaart weer bereikbaar

Eind januari is een aantal applicaties van BIJ12, waaronder de Risicokaart, offline gehaald en enige tijd niet bereikbaar geweest. Dit is gedaan vanwege veiligheidsrisico’s. Direct na het offline halen van de applicaties hebben we deze voor overheden weer toegankelijk gemaakt in een beveiligde omgeving. Overheidsorganisaties krijgen toegang tot deze omgeving op basis van hun IP-adres (whitelisting).

De Risicokaart wordt niet alleen gebruikt door overheden, maar ook veelvuldig geraadpleegd door niet-overheidsinstanties en burgers. Daarom hebben we de afgelopen weken gewerkt aan een tijdelijke oplossing. Vanaf vandaag is die oplossing beschikbaar in de vorm van een alternatieve viewer die bereikbaar is via de gebruikelijke website. Hierdoor hebben ook niet-overheidsorganisaties en burgers weer inzicht in de gegevens van de Risicokaart. Het gaat dus om een tijdelijke oplossing voor de publieke gegevens. Aan een structurele oplossing voor de Risicokaart wordt gewerkt. Zodra hier meer over bekend is, wordt u daarover geïnformeerd.

De situatie voor professionele gebruikers van de Risicokaart verandert niet: de professionele Risicokaart-viewer, de webservices die in eigen GIS-systemen worden gebruikt en de invoerapplicatie staan nog altijd in de beveiligde omgeving en zijn bereikbaar als het IP-adres van het bedrijfsnetwerk (telewerkomgeving) is gewhitelist.

De alternatieve Risicokaart-viewer werkt net iets anders dan voorheen. Dit komt doordat we nu gebruik maken van een ander geo-platform. Daarom hebben we een korte handleiding gemaakt.

Mocht u onverhoopt toch hinder ondervinden of heeft u vragen, neemt u dan contact op met BIJ12 via lbo@risicokaart.nl.