Ongeval met gevaarlijke stoffen

Bij ongevallen met gevaarlijke stoffen gaat het om een groot ongeluk op een bedrijfsterrein. Er zijn veel bedrijven met gevaarlijke stoffen die zo’n risico vormen. Het risico kan voor een groot of een klein gebied in de omgeving bestaan. Bedrijven met een risico voor een heel klein gebied staan niet op de risicokaart.
Wat de gevolgen zijn hangt mede af van welke stof bij het ongeval is betrokken.

Wat kun je zelf doen bij een ongeval met gevaarlijke stoffen? 

1 Eigen veiligheid
Als je het niet vertrouwt of gewaarschuwd wordt door de sirene of via SMS, ga dan direct naar binnen en sluit deuren en ramen. Vergeet ook niet luchtcirculatiesystemen uit te zetten als je die hebt.

2 Beoordeel de situatie
Gevaarlijke stoffen in de lucht kun je soms herkennen aan de kleur van de lucht of aan de chemische of 'vreemde' geur. Probeer de bron te herleiden.

3 Informeer de hulpdiensten
Bel 112. Vraag naar de brandweer en geef je exacte adres. Beschrijf de situatie zo nauwkeurig mogelijk.

4 Verleen hulp
Zorg ervoor dat ook andere mensen naar binnen gaan. Als je iemand wilt helpen, doe dat niet in de open lucht, maar neem diegene mee naar binnen. Probeer informatie over de situatie te krijgen via internet of radio. Blijf binnen tot je zeker weet dat het weer veilig is.

Risico's bij jou in de buurt ?

Gevaarlijke stoffen

Er zijn verschillende soorten gevaarlijke stoffen. Het voert te ver om deze hier allemaal te vermelden. Een stof is een gevaarlijke stof wanneer deze giftig, brandbaar of explosief is, of een combinatie van deze eigenschappen heeft.