Luchtvaartongeval

Wat staat op de risicokaart

Alle grote vliegvelden voor burgerluchtvaart en alle militaire vliegvelden in Nederland staan op de risicokaart.

 

Wat is het gevaar

Het gevaar is dat een vliegtuig of helicopter neerstort. Dat kan in een gebied met bebouwing gebeuren of in een ‘buitengebied’. Maar het meest waarschijnlijk gebeurt dit op of vlakbij een start- of landingsbaan, binnen een gebied van ongeveer 300 meter breed en een kilometer ervoor en erna. Dit gebied wordt Zone-1 genoemd. Het is op de risicokaart als een rechthoekige strook te zien.
Een vliegtuigongeluk leidt vaak tot veel dodelijke slachtoffers. Overlevenden hebben vooral brandwonden en botbreuken. Soms komen er gevaarlijke stoffen vrij. Als een toestel in een woongebied neerstort, is het aantal slachtoffers en gewonden nog hoger. 

 

Welke veiligheidmaatregelen zijn er

De overheid stelt strenge eisen aan de luchthavens, de verkeersleiding en de luchtvaartmaatschappijen. De betrokken organisaties zijn verantwoordelijk voor de veiligheid ter plekke. Dit geldt voor de vliegtuigen zelf (technische veiligheid), maar ook voor persoonlijke veiligheid. Er zijn regels voor bemanningen, voor mensen die op of in de buurt van de luchthaven werken en voor reizigers. De overheid controleert of aan de gestelde eisen wordt voldaan. Is dat niet of onvoldoende het geval, dan kan de inspectie boetes uitdelen en zelfs vliegroutes sluiten.

 

Wat kunt u zelf doen?

Als u ziet dat er een ongeluk is gebeurd met een vliegtuig, moet u het volgende doen:

  • Ga niet kijken.
  • Houd afstand als er brand is i.v.m. de hitte en de giftige rook.
  • Houd afstand i.v.m. gevaarlijke stoffen die kunnen vrijkomen.
  • Waarschuw de hulpdiensten met 1-1-2- als dat nog niet gebeurd is.

 

Meer informatie

 

Ontvang de factsheet Luchtvaartongeval

Als u hieronder uw gegevens invult, ontvangt u een bericht wanneer de factsheet geupdate is.

Velden met een * zijn verplicht. Wanneer u zich inschrijft voor de update stemt u ermee in dat het IPO u maximaal elk kwartaal een update mail stuurt wanneer er wijzigingen zijn aangebracht in de factsheet.